De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Een kat kiezen
Bedenk goed waar je aan begint, voordat je een kat als huisdier neemt, het is een hele verantwoordelijkheid. Stel jezelf de volgende vragen:

-Is jouw leefsituatie geschikt en stabiel genoeg om voor langere tijd voor een kat te zorgen? Katten kunnen gemiddeld 15 jaar oud worden.
-Kun je de kosten betalen? Denk aan bijvoorbeeld:
*dierenartsentingen, castratie of sterilisatie, chippen, ziektes, aandoeningen,
seniorenchecks als ze ouder zijn
*voeding
*kattengrit, krabpaal, reismand, speeltjes
*pension
*verzorging: ontwormen, ontvlooien, kattenbakgrit

Vergis je niet, katten zijn duur!

-Heb je genoeg tijd en ruimte voor een kat? Katers hebben meer ruimte nodig dan poezen.
-Zeker binnenkatten moeten voldoende uitdagingen kijgen om verveling en gedragsproblemen tegen te gaan.
-Wie zorgt er voor de kat bij vakantie of ziekte?
-Heb je nog een kinderwens? Een angstige of nerveuze kat is dan geen goed idee.
-Kies een kat uit die bij je past en laat je goed voorlichten. Neem een kat niet in een opwelling, maak geen overhaaste beslissingen. Het is vreselijk als je de kat terug zou moeten brengen, voor zowel de eigenaar als de kat.
-Bedenk goed of je voor een volwassen kat of kitten kiest. Kittens zijn lief, leuk, grappig, zacht, pluizig en onweerstaanbaar. Maar je neemt wel een kleuter in huis, die veel verzorging en tijd vraagt en jouw huis als een grote speeltuin ziet. Overal heerlijk in klimmen en klauteren, lekker aan spulletjes knabbelen. Uiteraard kun je ook veel plezier hebben met zo’n kleintje, maar misschien past een zelfstandige volwassen kat wel beter in jouw situatie.
-Het beste is om te kiezen voor katten die familie van elkaar zijn, dus je kunt dan beter 2 kittens uit hetzelfde nest nemen.

-Let goed op wat de precieze leeftijd is als je een kitten aanschaft. Nog te vaak worden kittens te jong uit het nest verkocht. Geregeld wordt er ook over de leeftijd gelogen. De wettelijke minimum leeftijd waarop een kitten verkocht mag worden is 7 weken. U kunt de leeftijd schatten door het kitten te wegen. Globaal kunt u aanhouden dat een kitten van 7 weken rond de 700 gram weegt, een kitten van 8 weken rond de 8oo gram en zo verder. Overigens kan er melding worden gedaan bij 144 als u weet dat iemand kittens te jong aanbiedt. Zij gaan dan langs voor controle en grijpen indien nodig in.

Om in de toekomst zoveel mogelijk gezondheids- en gedragsproblemen te voorkomen, kan het kitten het beste zo lang mogelijk bij de moeder blijven. Het beste is om een kitten tot 16 weken bij de moeder te houden, maar helaas is dit niet in alle situaties haalbaar. Het zou dan ook het mooiste zijn als er niet meer zoveel kittens geboren worden en meer eigenaren hun verantwoordelijkheid nemen en hun kat laten steriliseren/castreren.
-Lees eerst eens een boek over de verzorging en het gedrag van een kat, laat je eens informeren bij een asiel of vraag advies aan een gedragsdeskundige.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas