De Binnenstebuitenkat Kattenoppas Kattentrimmen Kattengedragstherapie
Blaasproblemen Als zouten neerslaan in de blaas en uitkristalliseren en samenklonteren, ontstaat blaasgruis. Struviet is het meest voorkomende gruis. Een te hoge ph van de urine is de voornaamste oorzaak hiervan. Doordat de urine minder zuur is, lossen de kristallen niet goed op. Een te hoge ph van de urine kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een blaasontsteking, voeding of virussen.
Oorzaken die de kans op het krijgen van blaasgruis kunnen vergroten:
-voeding: hierin zitten zouten, mineralen. Er is een verhoogde kans op blaasgruis wanneer er teveel van deze zouten in de voeding zitten. Geef de kat voeding van goede kwaliteit. Het is beter geen vers hart te geven, omdat er veel magnesiumzouten inzitten. -drinken: als de kat niet genoeg drinkt, wordt de urine te geconcentreerd en kunnen kristallen makkelijker gevormd worden. Als de vochtinname en daarmee ook de hoeveelheid urine toeneemt, moet de kat vaker plassen. Hierdoor blijven de kristallen minder lang in de blaas en hebben ze niet genoeg tijd om uit te groeien tot gruis. Zorg daarom altijd voor voldoende, vers drinkwater. Katten drinken minder als het drinken vlakbij het voer staat. Zet water en voer dus niet bij elkaar. Eventueel kan vochtrijk eten gegeven worden. Of meng de brokjes met een beetje water. -kattenbak: maak de bak vaak genoeg schoon, zorg dat deze goed bereikbaar is en let op bij meerdere katten dat de kat niet gehinderd wordt wanneer hij op de bak wil, door meer zelfverzekerde katten die de bak bewaken. Als de kat hierdoor zijn plas gaat ophouden, kan de kans op blaasgruis vergroot worden. -overgewicht: zorg ervoor dat de kat voldoende beweging krijgt. Speel regelmatig met de kat. Verstop zijn brokjes op verschillende plekken, zodat hij in actie moet komen om te eten. -blaasontsteking: het gruis schuurt langs de blaaswand, die beschadigd raakt, waardoor meestal bloed in de urine aanwezig is. Bacteriën vermenigvuldigen zich nog makkelijker en zorgen voor een hogere ph. -stress: er komt ook idiopatische blaasontsteking voor. De oorzaak is nog niet gevonden, maar waarschijnlijk speelt stress hierbij een grote rol. -leeftijd: de meeste klachten treden op bij katten tussen 1-2 jaar. -aanleg
Symptomen: -onzindelijkheid -lang persen op de bak -klaaglijk miauwen door pijn -bloed in de urine -overmatig likken van de schaamstreek -vaak naar de bak gaan -kleinere plasjes
Zowel katers als poezen kunnen blaasgruis krijgen, maar omdat de plasbuis van een kater smaller is dan die van een poes, kan deze bij de vorming van gruis sneller verstopt raken. Dit is altijd een spoedgeval! Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.
Doordat de kat niet kan plassen, raakt de blaas overvuld. De nieren kunnen de afvalstoffen niet meer uit het bloed verwijderen en de kat raakt vergiftigd. De kat probeert steeds te plassen en zit constant te persen en klaaglijk te miauwen, maar er komt nauwelijks of geen urine uit. De kat zal steeds slomer en zieker worden, gaat braken en loopt steeds moeilijker door de pijn in de buik. Dit kan binnen korte tijd tot de dood leiden.
Laat dus altijd de kat door een dierenarts bekijken bij plasproblemen/onzindelijkheid. Door urine-onderzoek en eventueel aanvullende onderzoeken kan gezocht worden naar de oorzaak en kan de kat behandeld worden.