De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Excessief miauwen
Een kat die dag en nacht aan het miauwen is, is geen pretje. Je nachtrust is weg en je raakt geïrriteerd. Toch ontstaat dit gedrag vaak doordat we het de kat zelf geleerd hebben. Het begint met af en toe eens een miauw omdat de kat bijvoorbeeld om eten of aandacht vraagt. We belonen dit door het dan ook meteen te geven en al snel wordt het een gewoonte voor de kat om de hele dag door van zich te laten horen. Ook als je net een nieuwe kat hebt, zal deze wat tijd nodig hebben om te wennen. Als de kat alleen is of zich verveelt, dan kan dit het gedrag nog eens versterken. Ook in dit geval is het verstandig om de kat voor de zekerheid eerst door een dierenarts te laten onderzoeken. Er zijn medische problemen die kunnen zorgen voor excessief miauwen. Bijvoorbeeld een schildklieraandoening of dementie bij een oudere kat. Van Oosterse katten is bekend dat ze vocaler zijn. Krolsheid kan ook een rol spelen, castratie of sterilisatie is aan te raden. Andere mogelijk oorzaken zijn angst, agressie, een beperkte ruimte, de kat zit opgesloten of een buitenkat die binnen wordt gehouden, of dwangmatig gedrag, herhaaldelijk, monotoon.
Wat te doen?
-medische oorzaken moeten uitgesloten zijn!
-zorg voor regelmaat.
-speel veel met de kat overdag en 's avonds voor het slapen gaan. Doe dit zoveel mogelijk op vaste tijden.
-als het gaat om een kat die 's ochtends om eten zeurt, zorg dan dat er onbeperkt eten staat. Dit past beter bij het natuurlijke voedingspatroon van een kat.
-Zorg dat de kat genoeg te doen heeft, ga verveling tegen. Is het huis wel katvriendelijk ingericht?
-Als medische oorzaken uitgesloten zijn, schakel dan een gedragstherapeut in om erachter te komen waarom de kat het gedrag vertoont en wat er gedaan kan worden.
Wat niet te doen?
-straf de kat niet, ook dan beloont u hem, weliswaar op een negatieve manier, met aandacht. Bovendien kan dit angst of agressie veroorzaken of versterken
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas