De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
In de media
3 september 2019
AD/ In de buurt Gouda
Redder van kittens
Ginny is hét bewijs dat kattenliefhebbers ook hondenmensen kunnen zijn. “Tot ik vijf jaar was, hebben we wel katten gehad. Maar daarna alleen maar honden. Toen ik bij dit asiel kwam te werken, dacht ik ook dat ik echt een hondenmens was.”
“Op een dag kwam er een verwilderde kitten binnen van vier weken. Tijdens het schoonmaken van het hok ontsnapte het beestje en kwam vast te zitten in een gat in de muur van de keuken. We probeerden hem te lokken met voer, maar uiteindelijk heeft de kitten drie dagen vastgezeten”, vertelt Ginny. “Toen der tijd werden verwilderde katten ingeslapen, omdat er niemand was die er mee kon werken. De kitten was ook te verwilderd, maar ik dacht: dat gaan we niet doen! Een kitten van vier weken inslapen? Ik heb hem toen meegenomen naar huis en het beestje in een konijnenkooi gezet. Ik ben hem gaan aaien met een stokje en het vertrouwen kwam vrij snel.” Tegenwoordig doen ze dit op een heel andere manier, eentje die minder stressvol is.
Kattengedragstherapeute
De kitten bleef dus bij Ginny en daarna is ze heel veel katten en kittens gaan opvangen. “Toen werd ik wel meer een kattenmensen, maar ik blijf ook dol op honden. Ik ben daarna veel gaan lezen over kattengedrag en ben gaan werken in het Haags Dierencentrum op de afdeling ‘project katten’. In 2009 ben ik begonnen met de opleiding tot kattengedragstherapeute. Daar werd toen een beetje gek over gedaan… je werd meteen kattenfluisteraar genoemd. En dat terwijl het wel heel normaal was om met honden te werken die gedragsproblemen hadden. Ik vind gedrag in het algemeen interessant. Katten, honden, maar ook mensen. Vroeger wilde ik psycholoog worden.”
In 2010 is Ginny voor haarzelf begonnen - naast haar werk bij het Dierenopvangcentrum Gouda. “Naast kattengedragstherapeute ben ik ook kattentrimmer. Eigenlijk heeft dat heel erg met elkaar te maken, want je helpt een kat - en dus de eigenaar - er heel erg mee wanneer de kat een gezonde vacht heeft en dus klitvrij is. Dit werk vind ik dan ook erg leuk om te doen, maar het allerleukste is nog steeds om katten met gedragsproblemen te helpen. Ik vind het mooi wanneer ik kan helpen om de kat te plaatsen en ben dankbaar dat er mensen zijn die met zo’n een kat willen werken.”
Gedragsproblemen
Welke gedragsproblemen komt Ginny het vaakst tegen bij katten? “Sproeien en onzindelijkheid zijn de twee problemen die ik het meest zie, maar ook agressie naar anderen katten en naar mensen toe. Mensen kloppen in de meeste gevallen pas aan wanneer ze zelf ‘last’ van deze problemen hebben, maar minder snel bij bijvoorbeeld angstproblemen. Dat is heel zielig voor de kat want het is geen fijn leven wanneer je altijd gestrest bent.”
Het internet explodeert van de kattenvideo’s: de kat is niet meer zo hip geweest sinds het oude Egypte. We aanbidden het schattige, pluizige beestje misschien niet meer als god, maar we zijn wel dol op ze. Ginny van Montfort (44) heeft een baan waar menig kattenvrouwtje jaloers op is: ze werkt bij het dierenasiel van Gouda en is kattengedragstherapeute.
Waar komt onze obsessie met katten toch vandaan, vragen we aan Ginny wanneer we tegenover haar zitten in het Dierenopvangcentrum Gouda. Ze moet lachen. “Katten komen qua uiterlijk overeen met baby’s”, zegt ze. “Bolle toetjes, grote ogen… daarbij past de kat helemaal bij deze tijdsgeest. We zijn veel drukker dan vroeger en een kat is eenvoudiger, denken de meeste mensen. Ook denken ze vaak dat een kat goedkoper is om te onderhouden, maar medische kosten voor katten kunnen hoog oplopen.”
9 augustus 2019
AD Gouda
Waarom gaan mijn katten nou altijd in de koffer liggen als ik die ga inpakken? vraag ik haar. Van Montfort lacht: ,,Ze houden er gewoon van in en op dingen te liggen. Maar wat betreft het inpakken heb ik een tip: begin er op tijd mee en spreidt het een beetje. Zo blijft de omgeving redelijk hetzelfde voor de kat en verandert er niet te veel. Als katten ergens niet van houden, is het van verandering. Het is niet voor niets dat er vaak gedragsveranderingen optreden als er een kat bijkomt of er een baby geboren wordt.''

Katten houden van een zo stabiel mogelijke omgeving, een koffer brengt verandering in die omgeving. De koffer pakken is een leuk gedeelte van de vakantievoorbereiding, maar een plekje vinden voor je kat is wat lastiger.

Van Montfort: ,,Het is voor katten prettig als ze een oppas hebben die ze al kennen. Met een oppas kunnen ze bovendien in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Zorg er wel voor dat die oppas niet te veel dingen verandert in het huis of dingen gaat schoonmaken. Dan verdwijnen er vertrouwde geurtjes. Ook belangrijk: laat de oppas dingen hetzelfde doen als jij doet, zoals op bepaalde tijden eten geven. Hoewel het natuurlijk het beste is als de kat altijd onbeperkt eten heeft.’’

Het is niet voor niets dat er vaak gedragsver­an­de­rin­gen optreden als er een kat bijkomt of er een baby geboren wordt

Ginny van Montfoort
Een pension kan lastig zijn voor katten. ,,Als een kat gewend is alleen te zijn, kan het problemen geven als hij ineens met veel katten zit. En je haalt hem natuurlijk uit zijn vertrouwde omgeving.'' Van Montfort tipt zulke katten een aparte kamer te gunnen in het pension. ,,Geef hem ook iets bekends mee, bijvoorbeeld een dekentje met de geur van thuis.''

,,Verdiep je ook goed in het pension of in de kattenoppas. Zorg ervoor dat iemand een beetje verstand heeft van katten en het beestje niet opsluit of natspuit met een plantenspuit.'' Voor veel mensen beginnen de problemen al als het dier zijn reismandje in moet. Van Montfort: ,,Laat je huisdier daar aan wennen door het mandje altijd toegankelijk voor hem te maken of anders al ruim voor vertrek neer te zetten. Leg er een lekker kleedje in en af en toe een bijzondere traktatie.''

Mocht het echt drama zijn, dan geeft Van Montfort de training ‘Laat je kat wennen aan het reismandje'.
Ieder jaar worden honderden dieren gedumpt in de vakantieperiode. Honden aan bomen vastgebonden, konijnen in het bos achtergelaten en katten in vuilnisbakken gedumpt. Wie wél van zijn dier houdt, zoekt voor betere oplossingen zoals een pension of nog beter, een oppas.

Ginny van Montfort (43) is gespecialiseerd in kattengedrag. Ze doet de opleiding kattengedragstherapie en heeft sinds 2010 haar eigen bedrijfje: Binnenstebuitenkat. Ze trimt katten, werkt vier dagen per week bij de Dierenopvang Gouda en is daarnaast kattenoppas.
1 oktober 2019
Journalistiek van de Hogeschool Utrecht
Een dag in het leven van een kattenpsycholoog.

Op 4 Oktober is het dierendag. De dag dat wij de bijna 25 miljoen huisdieren die Nederland rijk is in het zonnetje zetten. Vooral katten zijn populair, bijna 24% van de Nederlandse huishoudens heeft er een. We zijn dol op deze beestjes, maar waar gaat men heen als je kat stress ervaart, of heel angstig is? Voor deze kattenklachten bestaat er een oplossing; de katten gedragstherapeut. Ginny van Montfort, eigenaar van De Binnenstebuitenkat in Gouda is daar één van. Hoe gaat zo iemand te werk? Onze redacteur Pien Mulder vroeg het haar.

Beluister hier de opname.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas