De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Agressie
Katten zullen zoveel mogelijk proberen conflicten uit de weg te gaan. Maar soms is het onvermijdelijk en dan is de uiting van agressie normaal. Katten hebben ons meestal al meerdere waarschuwingen gegeven, waaronder lichaamstaal, maar vaak zien wij eigenaars deze niet en maken dan ongewild de situatie erger, waardoor de kat geen andere uitweg ziet dan zichzelf te verdedigen.
Er zijn verschillende soorten agressie:

Pijngerelateerde agressie
Als de kat naar het lijkt zonder reden plotseling agressief is geworden, is het belangrijk hem eerst door een dierenarts te laten onderzoeken. Ziektes, tumoren, een pijnlijke verwonding kunnen zorgen voor enorme pijn. Ook ongeholpen poezen met eierstokproblemen of baarmoederontsteking kunnen hierdoor plotseling van gedrag veranderen.

Spelagressie
Katten die te vroeg bij de moeder en nestgenootjes zijn weggehaald, weten niet goed waar de grenzen liggen en hebben niet goed geleerd dat ze moeten stoppen wanneer ze iemand te hard bijten of krabben.

Angstgerelateerde agressie
Kittens die niet goed gesocialiseerd zijn, leren bang te zijn van mensen en ontdekken snel dat als ze blazen en spugen, wij achteruit deinzen en zullen agressie gebruiken om zichzelf te verdedigen uit angst. Als deze katten in het nauw raken en echt geen uitweg meer hebben, kunnen ze uithalen of bijten.

Frustratie-agressie
Dit gedrag wordt vooral gezien bij katten die met de fles zijn grootgebracht. Gedurende de tijd dat de moederpoes melk geeft, komt er op een gegeven moment een tijd dat ze af en toe zorgt dat de kittens eventjes niet kunnen drinken, door bijvoorbeeld op haar buik te gaan liggen of ergens hoog te gaan liggen waar ze niet bij kunnen. De kittens die gevoerd willen worden, zullen gaan zeuren bij mams, maar die zal ze negeren tot zij vindt dat het weer tijd is en op die manier leren de kittens omgaan met frustratie en weten ze dat ze niet altijd hun zin zullen krijgen.
Kittens die met de fles zijn grootgebracht, hebben dit onderdeel vaak gemist. Het kan zich dan uiten door bijvoorbeeld aanvallen als de kat niet snel genoeg zijn zin krijgt, bijvoorbeeld als zijn eten niet snel genoeg gegeven wordt.

Redirectie-agressie
Het kan soms lastig zijn erachter te komen waardoor de agressie ontstaat, want er kunnen verschillende oorzaken zijn. Het betekent in ieder geval dat de kat door iets of iemand anders agressief wordt, maar dit afreageert op de dichtsbijzijnde persoon of dieren.
Een voorbeeld: De kat van de buren liep net door ZIJN tuin, maar uw kat kan er niets aan doen, want hij zit binnen achter het
raam. De kat voelt zich gefrustreerd, niet in staat zijn territorium te verdedigen en reageert het af op de eigenaar. Het had ook een andere kat of hond in huis kunnen zijn. Het is maar net wie er toevallig in de buurt is.
Het is in ieder geval belangrijk om uit te vinden wat er voor zorgt dat de kat agressief wordt, om dit in de toekomst te voorkomen.

Agressie naar katten
Dit kan zich ook uiten in sproeien en onzindelijkheid. Hoe meer katten men heeft, hoe groter de kans dat er agressie onderling zal zijn.
Poezen die kittens hebben gekregen, kunnen plotseling agressief worden als
hun kleintjes willen beschermen. Het beste is ze de eerste tijd zoveel mogelijk met rust te laten.
Agressie tussen katers gaat meestal over het territorium.
Competitie-agressie ontstaat wanneer er te weinig voorzieningen zijn.
Moeder-kitten agressie wanneer kittens 6-12 maanden zijn, wordt wat eens spel was, nu een gevecht. De kittens horen nu het nest te verlaten, vooral de katertjes, omdat ze nu als competitie worden gezien wat betreft het eten en andere bestaansmiddelen voor haar eventuele volgende nestje. Daarom moet ook altijd goed worden nagedacht als men een moederpoes en 1 van de kittens samen wil houden, vooral als dit een katertje is.

Agressie geïnduceerd door aaien
Sommige katten die geaaid worden, bijten plotseling. Deze katten accepteren een bepaalde tijd geaaid te worden, raken dan hevig geïrriteerd en vallen aan/bijten als ze het zat zijn. Opwinding, angst of sociale status kan een oorzaak zijn. Voor veel mensen is dit gedrag moeilijk te begrijpen, want meestal komt de kat zelf om aandacht vragen en vindt deze de aandacht in eerste instantie ook fijn. Het lijkt er dus op dat ze een grens hebben voor hoelang ze geaaid kunnen worden. Bij de een is dit langer dan de ander.

Sociale status agressie
Katten onderhouden sociale contacten wanneer ze in groepen leven en men denkt ook dat er bij hen een soort van sociale structuur is. Sociale structuren worden meestal met agressieve handelingen in stand gehouden. Sommige katten vertonen daarom agressief gedrag naar mensen of andere katten om de situatie onder controle te houden..

Aangeleerde agressie
Een belangrijk onderdeel van agressie is aangeleerde agressie. Wanneer een kat merkt dat agressie succesvol is om de stimulans weg te krijgen, u bijvoorbeeld, dan wordt het gedrag versterkt. Katten die gestraft worden bij agressief gedrag, zullen steeds agressiever worden iedere keer als de situatie zich voordoet.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas