De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
De oudere kat
Bij gedragsveranderingen bij een oudere kat is het verstandig om eerst naar de dierenarts te gaan. Bij het ouder worden kunnen ze last krijgen van ziektes en aandoeningen zoals doofheid, blindheid, nierproblemen, artrose, dementie, etc.

Omdat de stofwisseling van een oudere kat wat trager wordt, zal hij meer slapen. Meerdere kleine maaltijden in plaats van twee grote, kunnen voor de kat dan ook prettiger zijn. Zijn reukvermogen kan wat afnemen, dus warm het eten eventueel wat op, dan ruikt het sterker. Als de kat meer gaat drinken dan normaal, wijst dit vaak op nierproblemen, maar ook bij andere ziektes komt dit voor.
Houd in de gaten of het gebit nog in orde is, zodat de kat goed blijft eten.
Misschien is het nodig een beetje te helpen met de vachtverzorging omdat de kat wat minder lenig is. De nagels kunnen soms te lang worden en groeien dan in een voetkussentje. Dit kan een pijnlijke ontsteking worden. Net als oudere mensen kunnen ook oudere katten het wat sneller koud krijgen.
Als een kat dement wordt, kan het zijn dat hij 's nachts wakker wordt en gedesorĂ¯enteerd is en daarom luidkeels gaat miauwen. Aai de kat dan eventjes zodat hij weer kalmeert. Zorg ook dat er niet te veel verandert in huis, daar kunnen ze soms erg veel moeite mee hebben.Verder komt artrose heel veel voor. Wil je weten of jouw kat mogelijk artrose heeft? Lees hier dan meer over op de pagina artrose en doe de test.

En als laatste, weet wanneer het tijd is om de kat te laten gaan...
Dit is altijd een hele moeilijke beslissing, maar probeer goed op te letten of de kat nog een prettig bestaan heeft. Heeft de kat nog eetlust? Is hij nog in staat naar de kattenbak te gaan?
Het is vreselijk, maar we zijn het verplicht aan het dier om te zorgen dat het niet onnodig pijn lijdt, omdat we het afscheid zo moeilijk vinden.
Erover praten met andere dierenliefhebbers kan veel steun geven.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas