De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Naar buiten
Sommige eigenaren zijn bang dat de kat gewond zal raken of niet terug zal komen. Daarom de volgende tips om te zorgen dat uw kat op onderzoek kan en om de kans op een veilige terugkomst te vergroten.

-Hoe lang u wacht voor u de kat naar buiten kan laten gaan, zal afhangen van de persoonlijkheid van de kat, maar u kunt de kat het beste de eerste 6 weken binnenhouden. Voor kittens is dit langer. Hierover kunt u meer lezen in het stuk over verzorging/kitten.

-Uw kat zal nerveus zijn, dus zorg ervoor dat u de eerste keren bij hem blijft als u de kat naar buiten laat. Laat in het begin de kat steeds maar kort buiten.

-Laat de kat de eerste keren een paar minuten naar buiten. Verleng de tijd daarna  langzaam, bouw het rustig op.

-Leer uw kat een bepaald geluid te herkennen dat hem vertelt dat hij wat lekkers krijgt. Rammel met het voerbakje, tik met een vork op een voerblikje of roep de naam van de kat iedere keer dat u hem wat lekkers geeft.

-Omdat de eerste keren naar buiten onder toezicht moeten gebeuren, is het verstandig om te controleren of ramen en deuren gesloten zijn, zeker in de zomer. Als u al een kat heeft die gebruik maakt van een kattenluik, zorg er dan voor dat de nieuwe kat niet meeloopt naar buiten.

-Voor dat uw kat naar buiten gaat, kunt u de kat een halsband om doen met uw contactgegevens. Ook al is uw kat gechipt, zorgt dit ervoor dat mensen in de buurt makkelijk kunnen zien dat uw kat geen zwerver is en dat ze de kat sneller naar u terug kunnen brengen als u hem kwijt bent. Zorg er wel voor dat dit een veilige halsband is, die openklikt als de kat met de halsband ergens aan blijft hangen. Als ze ook nog reflecterend zijn, valt de kat goed op in het donker voor automobilisten.

Uw kat zal bijna zeker jagen op muizen, vogels en andere kleine dieren. Niet vanwege honger, maar instinctief. Het is niet mogelijk om dit tegen te houden, maar u kunt wel proberen de kans op succes te beperken.

-Katten vangen meer vogels op de grond dan in bomen, dus als u een
vogelvoerhuisje heeft, zorg er dan voor dat deze hoog van de grond
staat en moeilijk te beklimmen is voor de kat. Hoe langer het duurt
voor de kat om erin te klimmen, hoe langer de vogels de tijd hebben
om de kat in de gaten te krijgen en weg te vliegen.

-Laat uw kat niet buiten op tijden dat vogels het meest kwetsbaar zijn,
bij schemering of dageraad, vooral tijdens broedseizoen.

Een belletje aan de halsband hangen heeft geen zin. Het is 
gebleken dat katten in staat zijn op zo'n manier te lopen dat 
het belletje niet rinkelt als zij hun prooi besluipen.
Bovendien is het voor de kat niet leuk om de hele tijd dat gerinkel te horen.

Aan het naar buiten laten van de kat zitten wel wat risico's. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verkeer, vergiftiging, ziektes door contact of vechten met andere katten. Nadelen van het binnenhouden van een kat zijn bijvoorbeeld gedragsproblemen, frustratie/verveling of overgewicht.
Een mooie tussenoplossing kan een afgezette tuin of een afgezet balkon zijn en deze katvriendelijk inrichten. Heel veel tips en ideeën kun je hier vinden op de Facebook pagina 'Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan'.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas