De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Pijn bij katten
Pijn is ontzettend vervelend maar pijn heeft wel een functie. Het is een manier van overleven. Als er schade ontstaat aan het lichaam zorgen de hersenen  er in eerste instantie voor dat de pijn minder is. Zo is er tijd voor om jezelf in veiligheid te brengen. Vervolgens neemt de pijn toe. Dit zorgt ervoor dat je rustig aan doet zodat verdere schade voorkomen wordt en de genezing wordt bevorderd.

Pijn bij katten is nogal eens moeilijk om vast te stellen en wordt soms niet of veel te laat herkend.
Als mensen pijn hebben, kunnen ze emoties tonen, ze kunnen het middels geluid laten horen of het pijnlijke lichaamsdeel laten zien. Voor katten is het een teken van zwakte om te laten zien dat ze pijn hebben. Immers, ze zijn dan een makkelijke prooi. Hoe vaak gebeurt het niet dat een kat die bijvoorbeeld thuis wat mank loopt, eenmaal bij de dierenarts in de behandelkamer rondloopt alsof er niets aan de hand is? De kat bevindt zich op dat moment in een vreemde omgeving en probeert zijn pijn te maskeren.

Langdurige pijn kan voor chronische stress zorgen. Dit vertraagd de genezing en kan leiden tot gedragsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de pijn snel wordt herkend en behandeld.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw kat meer slaapt dan normaal, anders reageert op aanraking, wegkruipt, onzindelijk is of agressie vertoont. Ook de uitdrukking van de kop kan anders zijn, zoals bijvoorbeeld doffe ogen en weinig reactie.  Minder of niet willen eten en/of drinken en slechte vachtverzorging kunnen ook signalen zijn. Wist u dat een spinnende kat niet altijd een blije kat is? Katten kunnen ook spinnen als ze pijn hebben. Men denkt dat katten spinnen om zichzelf gerust te stellen.

Als u vermoedt dat uw kat pijn heeft, ga dan niet zelf aan de slag met aspirine of paracetamol o.i.d. Er is grote kans op overdosering en dus vergiftiging. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Raadpleeg uw dierenarts zodat de kat de juiste behandeling krijgt. Als er door langdurige pijn ook gedragsproblemen zijn ontstaan dan kan een gedragstherapeute in samenwerking met de dierenarts u hier bij helpen.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas