De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Op de volgende Facebookpagina kun je ideeen opdoen voor het katvriendelijk inrichten van een huis:
Katvriendelijk je huis inrichten
Katvriendelijk huis van groot belang!
Tegenwoordig worden steeds meer katten binnen gehouden.
Als een kat geen stimulatie heeft van het buitenleven, moet hij op u kunnen rekenen dat u binnen een stimulerende omgeving creëert die zorgt dat de kat zijn natuurlijk gedrag kan vertonen, zoals klimmen en jagen. Instincten zoals bijvoorbeeld het zoeken naar voedsel en het beschermen van het territorium zijn niet verloren gegaan. Als u de kat geen afleiding geeft, zal hij zich gaan vervelen en gefrustreerd raken, wat kan leiden tot gedragsproblemen of ongewenst gedrag. Daarbij krijgt een binnenkat ook veel minder beweging dan een kat die naar buiten kan. Gebrek aan beweging kan weer leiden tot gezondheidsproblemen.
De bedoeling is dus om voorzieningen aan te brengen in uw huis die voorzien in de specifieke levensbehoeften van de kat. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk om te begrijpen wat een kat eigenlijk nodig heeft:
Eten, drinken, kattenbakken, slaapplekken, hoge ligplekjes, krabpalen en speelgoed. Klinkt logisch denkt u?
Toch gaat hier vaak nog het een en ander in mis!
Vaak worden water- en voerbakjes bij elkaar neergezet. Maar van nature drinken katten niet in de buurt van voedsel. Wist je dat als je het voer vlakbij het waterbakje zet, ervoor kan zorgen dat uw kat minder drinkt dan eigenlijk nodig is? Zet water dus op verschillende plekken in huis en dus niet vlakbij het voer of de katten bak.
Het voer wordt vaak gewoon saai in een voerbakje aangeboden, terwijl een kat buiten uren bezig is met jagen. Voor ideeen voor voedselverrijking kunt u kijken op de Facebook pagina Voedselverrijking. Of zoekt u eens op internet op 'kat voedselverrijking'. U zult verbaasd zijn wat u aan ideeën tegenkomt. Katten eten ook niet graag samen, geef elke kat een eigen plekje om te eten.
Hoge ligplekjes zijn belangrijk voor een kat om zich veilig te voelen. Als een kat zich niet op zijn gemak voelt, kan hij zich op die manier terug trekken en alles van een afstand bekijken.
Kattenbakken... worden vaak te weinig verschoond, zijn vaak te klein en er zijn er vaak te weinig. Het beste aantal bakken is 1 bak per kat + 1 extra.
Krabpalen zijn nogal eens niet lang genoeg. Een kat moet zich helemaal uit kunnen rekken als hij aan het krabben is. Gebruikt uw kat geen krabpaal? Probeer dan eens een krabplankje dat op de grond ligt, horizontaal, i.p.v. dat deze aan de muur hangt.
Spelen met de kat is heel belangrijk! Vooral spelletjes die de jacht simuleren. Kijk voor meer info op de pagina spelen.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas