De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Introductie nieuwe kat

Stel je eens voor...je komt thuis en er is ineens een vreemde in huis die aan jouw spullen zit en jouw eten en drinken gebruikt. Hoe blij zou je zijn? Zo is dat bij katten precies hetzelfde. Ze zullen wat tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huisgenootje te wennen.

Het beste is dan ook om de nieuwe kat de eerste dagen op een apart kamertje te houden met eten, drinken, een kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Er kan pas begonnen worden met de eerste stap als de nieuwe kat zich op zijn gemak voelt. Dat wil zeggen dat de kat goed eet, drinkt, rust en hij de eigenaar benadert.

Vervolgens kun je doekjes met geurtjes van de al aanwezige kat en de nieuwe kat bij elkaar uitwisselen (alleen dus als de kat ontspannen is, anders verzamel je verkeerde geurtjes en werkt het niet), zodat ze alvast aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen zonder dat ze al met elkaar geconfronteerd worden. Houd het doekje met de geur van de nieuwe kat in je hand en laat de al aanwezige kat er aan ruiken en vice versa. De doekjes kun je apart bewaren in een zakje. Pas als de katten  op hun gemak zijn, kan de volgende stap genomen worden.

Zet de al aanwezige kat even in een aparte ruimte en laat de nieuwe kat de rest van het huis verkennen. Let daarbij op dat de katten elkaar nog niet zien! Zet daarna de nieuwe kat weer terug op het kamertje, sluit de deur en laat uw eigen kat weer in de rest van het huis. Die kan dan verder wennen aan de geur van de nieuwe kat in huis.

Als beide katten niet van slag zijn, is de volgende stap om de deur van het kamertje op een kleine kier te houden, zodat beide katten elkaar kunnen zien, maar niet door de kier heen kunnen glippen. Als dit steeds goed gaat voor een aantal dagen en beide katten zijn rustig, dan kan vervolgens de deur van het kamertje van de nieuwe kat een paar minuten open gelaten worden. Mits dit ook goed gaat kan die tijd elke dag verlengd worden. Geef eventueel iets lekkers of een speeltje als afleiding.

Het kan een paar dagen, weken en soms maanden duren voordat ze elkaar accepteren afhankelijk van hun persoonlijkheid.
Geef uw kat veel aandacht om hem gerust te stellen, aangezien hij moet accepteren dat er een nieuwe kat zijn territorium is binnengedrongen.
Wanneer de katten gedurende dit proces angstig worden of zelfs agressief naar elkaar, doe dan een stapje terug en bouw het weer langzaam op.
Zou je dit niet doen en ze hebben toevallig een flink gevecht dan zal dit niet
zo snel vergeten worden en zal het langer duren, voor ze elkaar accepteren, of komt het niet meer goed. Gebruik overigens nooit je handen om katten uit elkaar te halen, maar een kussen bijvoorbeeld.
Alleen als de kat geen angst of agressie vertoont, kun je doorgaan met de volgende stap. Hoe kun je zien of de kat nog niet klaar is voor de volgende stap? Bij de volgende signalen:

Niet willen eten
Zich verstoppen
Urine/ontlasting laten lopen
Grote pupillen
Oren plat
Bibberen
Hijgen van spanning
Bevriezen
Schrikachtig/alert

Uithalen, blazen, spugen, krijsen, grommen, bijten, vechten

Wanneer de kat tegen het doekje aanwrijft of de geur negeert, kan de volgende stap genomen worden.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas