De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Artrose
Is uw kat minder actief ?
Springt hij niet meer? Of minder goed of hoog?
Lijkt de kat wat stijver te lopen?
Is het gedrag anders of is de kat agressief?
Heeft hij moeite om trappen te lopen?
Is de vacht slechter of zijn de nagels te lang?
Heeft de kat moeite om de kattenbak in en uit te gaan of plast of poept de kat buiten de bak?

Als u op de meeste vragen ja kunt antwoorden, dan is het verstandig om uw kat te laten onderzoeken door de dierenarts. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van artrose. Er zijn er zelfs nog meer. Het belangrijkste symptoom echter is pijn!
Tot voor kort werd artrose bij de kat niet vaak gediagnosticeerd of behandeld in tegenstelling tot mensen en honden. Dit komt doordat katten meesters zijn in het verbergen van pijn, dat is hun overlevingsinstinct. Gelukkig komt er langzaam aan steeds meer aandacht voor, maar toch blijkt in de praktijk dat er nog een hoop mensen zijn, bij wie dit onbekend is.
Artrose is een vorm van gewrichtsdegeneratie of -slijtage waarbij het kraakbeen van het gewricht geleidelijk aan wordt afgebroken (= degeneratie). De gewrichten raken ontstoken. Pijn bij beweging is het gevolg. Zo'n 70-80 % van de katten van 12 jaar of ouder heeft hier last van. Ook bijvoorbeeld katten met overgewicht, katten met heupdysplasie of katten die bijvoorbeeld een botbreuk of trauma hebben gehad, lopen meer risico op artrose. Uiteraard kan artrose ook op jongere leeftijd voorkomen. Behandeling is belangrijk, anders wordt het alleen maar erger. Ga daarom met de kat naar uw dierenarts.
De behandeling zal bestaan uit beweging voor spieropbouw, speciaal voer en pijnstilling, ook ontstekingsremmend. Dat laatste gebeurt helaas nog erg weinig merken wij. Als mensen pijn hebben van artrose dan is het vanzelfsprekend dat ze pijnstilling gebruiken. Maar een hoop katten lijden in stilte, omdat er wordt gedacht dat de kat nu eenmaal niet meer zo soepel is, simpelweg omdat hij ouder wordt. Omdat de kat dan ook nog eens verbergt, dat deze pijn heeft, wordt er verder geen actie ondernomen.

Wat kunt u zelf doen:
-Zorg voor een zachte, comfortabele slaapplaats op een rustige, goed bereikbare plek.
-Het is makkelijker als de kattenbak een niet te hoge instap heeft, anders kan de kat eventueel onzindelijk worden, omdat hij er niet meer goed in en uit kan.
-Zorg dat de kat geen trappen op of af moet om bij zijn eten, drinken of kattenbak te kunnen komen.
-Help de kat met zijn vacht door deze te kammen en schoon te houden.
-Laat de nagels regelmatig knippen. Deze zullen minder slijten.
-Zorg voor opstapjes, zodat de kat makkelijker dingen kan bereiken, zoals de vensterbank, het kattenluik of de bank bijvoorbeeld.
Helaas is artrose niet te genezen. Maar met medicatie en speciaal voer kan het wel worden afgeremd en kan de pijn onderdrukt worden, waardoor de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd.
Doe hier online de katten artose test van het medisch centrum voor dieren
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas