De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Introductie hond
Wanneer je een hond hebt, is het van belang om ontmoetingen tussen de hond en de nieuwe kat altijd onder toezicht te laten gebeuren en altijd binnenshuis. Houd de kat in een aparte kamer. Begin de introductie pas na een paar dagen, als de kat zich op zijn gemak voelt. Dat wil zeggen dat de kat naar je toekomt, goed eet en drinkt en rust. Houdt tot die tijd hond en kat apart.

Vervolgens kun je doekjes met geurtjes van de hond en de kat bij elkaar uitwisselen (alleen dus als de kat ontspannen is, anders verzamel je verkeerde geurtjes en werkt het niet), zodat ze alvast aan elkaars aanwezigheid kunnen wennen zonder dat ze al met elkaar geconfronteerd worden. De doekjes kun je apart bewaren in een zakje. Houd het doekje met de geur van de hond in je hand en laat de kat er aan ruiken als je de kat gaat begroeten of eten geeft. Pas als de kat zonder angst of agressie op de geur van de hond reageert, kan de volgende stap worden genomen.

Doe doekjes met de geur van de hond en de kat in een zakje zodat de geuren kunnen mengen met elkaar. Bied vervolgens deze doekjes weer aan om aan te ruiken. Ook dan kan pas de volgende stap worden genomen als de kat niet reageert met angst of agressie.

Als dit goed gaat en de kat niet meer gestrest raakt van geur van de hond, haal de hond dan uit de woonkamer en zet deze even ergens apart. Laat de kat los in de kamer en laat hem rustig rondkijken. Breng de kat daarna terug naar zijn kamer en laat de hond weer in de woonkamer. Als u dit een paar dagen herhaald heeft en de kat voelt zich op zijn gemak in de woonkamer, dan kunt u verder met de volgende stap.
Alleen als de kat geen angst of agressie vertoont (en de hond uiteraard ook niet), kun je doorgaan met de volgende stap. Hoe kun je zien of de kat nog niet klaar is voor de volgende stap? Bij de volgende signalen:

Niet willen eten
Zich verstoppen
Urine/ontlasting laten lopen
Grote pupillen
Oren plat
Bibberen
Hijgen van spanning
Bevriezen
Schrikachtig/alert

Uithalen, blazen, spugen, krijsen, grommen, bijten, vechten

Wanneer de kat tegen het doekje aanwrijft of de geur negeert, kan de volgende stap genomen worden.
Als u gaat beginnen, zorg dan dat u de hond van te voren goed moe heeft gemaakt door een flinke wandeling of door met hem te spelen en tot de hond weer rustig is. Introduceer hond en kat op een moment dat zowel u als de hond ontspannen zijn. Als u nerveus bent, zullen dieren dat zeker merken. Als u de hond aan de riem heeft, zorg er dan voor dat er geen spanning op staat en dat de lijn dus slap hangt. Laat de kat uit de kamer. Als hij naar beneden durft (forceer dit niet!),  kijk dan wat de reactie van uw hond is. Gedraagt hij zich goed en blaft, gromt of fixeert hij niet, laat hem dan doorgaan met contact maken. Als de hond weer bij u komt en op zijn minst 10 seconden bij u blijft en rustig is, beloont u hem dan met wat lekkers. Als beide rustig zijn, geef dan de hond de mogelijkheid om te kijken en te snuffelen. Bij fout gedrag negeert u de hond en wacht u met wat lekkers geven tot hij weer rustig is en geen aandacht meer heeft voor de kat. Probeer gedurende dit alles zo min mogelijk tegen uw hond te praten, raak hem niet aan en straf hem niet. Als u dit namelijk zonder dat u het weet op een verkeerd moment doet, kunt u de hond zonder dat u het wilt mogelijk belonen/aandacht geven voor verkeerd gedrag of ervoor zorgen dat hij nog meer opgewonden raakt, doordat u zijn interesse versterkt of zijn jachtinstinct aanmoedigt. Mocht het nodig zijn kunt u natuurlijk wel de hond een commando geven zoals bijvoorbeeld zit of af. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de hond een half uur tegen de kat staat te blaffen terwijl u hem al die tijd negeert. Dat wordt dan een negatieve ervaring voor de kat, hetgeen de introductie alleen maar moeilijker zal maken.

Laat de kat ongeveer 10 minuten de kamer verkennen. Zorg dat er altijd een vluchtroute voor de kat is en houdt de deur van de woonkamer open. De hond is nog steeds aangelijnd. Beloon hem als hij niet op de kat let en negeer hem als hij fixeert. Zet na 10 minuten de kat weer uit de woonkamer en ga met de hond de tuin in om te spelen of wandel nog een stukje met hem. Herhaal deze stap een paar keer per dag. Als beide dieren ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid kunt u langzaam de tijd steeds wat verlengen.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas