De Binnenstebuitenkat
Kattenoppas
Kattentrimmen
Kattengedragstherapie
Niesziekte
Niesziekte is een verzamelnaam voor infecties van de voorste luchtwegen, die door verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt kunnen worden. De ziekteverschijnselen van die verschillende virussen lijken namelijk op elkaar, maar kunnen variëren afhankelijk van het soort virus, de leeftijd en weerstand van de kat. Sommige katten niezen of hoesten wat en hebben waterige neus- en ooguitvloeiing. Ze zijn wat lusteloos en eten niet zo best. Maar het kan ook dat de verschijnselen verergeren en dat de kat flinke koorts heeft, benauwd is of kwijlt of soms ook blaasjes op de tong heeft. Als de kat niet eet of drinkt, kan deze binnen korte tijd uitdrogen. Ernstige infecties kunnen heel soms tot bijvoorbeeld longontsteking leiden, vooral bij kittens.

Als de kat op tijd goed behandeld wordt, is niesziekte volledig te genezen, maar sommige katten kunnen er een chronische snotneus aan overhouden door vergroeiingen in de neus, het slijm blijft dan in de neus staan. Dit is natuurlijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën. De kat is dan vaak verkouden, maar verder niet ziek. De klachten wisselen. Het virus blijft in het lichaam aanwezig en kan ten tijde van verminderde weerstand of stress weer de kop op steken.

Niesziekte komt nogal eens voor op plaatsen waar veel katten samen zijn, zoals cattery's, asiels, pensions of tentoonstellingen. Stress en infectiedruk spelen hierbij een rol.

Als u een nieuwe kat bij uw eigen kat neemt, zorg dan ook dat uw eigen kat goed geënt is. Vaccinatie geeft geen 100% bescherming, maar de kat krijgt in de meeste gevallen een mildere vorm van niesziekte en de kans op complicaties is kleiner. Als uw kat een oude kat is of als de kat een ziekte of aandoening heeft, waardoor hij mogelijk minder weerstand heeft, moet u altijd voorzichtig zijn wanneer u er een nieuwe kat bij neemt die van een plek komt waar niesziekte veel voorkomt en eventueel overleggen met uw dierenarts wat verstandig is.
Lees hier meer over niesziekte op de pagina van het Medisch centrum voor dieren.
Created by De Binnenstebuitenkat
© copyright 2009-2019 Ginny van Montfort - De Binnenstebuitenkat
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden Kattentrimmen
Algemene Voorwaarden Kattengedragstherapie
Algemene Voorwaarden Kattenoppas